
Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ 3757 τ.Β/25.10.2017) η "Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ) 2016 – 2020"
Μερικά αποσπάσματα από το κείμενο:
- "Η πρόληψη στους χώρους εργασίας συνήθως περιορίζεται σε μελέτες εκτίμησης κινδύνου -αν υπάρχουν- δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο και αντίκρυσμα, σε τυπικές επισκέψεις, σε κοινότοπες παρατηρήσεις και σε συνταγογράφηση για τους/τις εργαζόμενους/ες, ενώ από την άλλη, οι σοβαροί κίνδυνοι που οφείλονται στην άσκηση της εργασιακής δραστηριότητας περνούν απαρατήρητοι και συνεπώς δεν αντιμετωπίζονται"
- "Μειωμένος αριθμός ελέγχων τήρησης νομοθεσίας, λόγω υποστελέχωσης των δομών ελέγχου"
- "Ανυπαρξία Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΣυστΥΑΕ)''
- "Ανυπαρξία αξιόπιστου συστήματος καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας (εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες"
- "..ποτέ δεν δημιουργήθηκε στη χώρα μας φορέας για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου, στον οποίο σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, το ασφάλιστρο καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο από την εργοδοτική πλευρά (το εργασιακό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην υγεία των εργαζομένων βρίσκεται στην ιδιοκτησία, εποπτεία και αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη). Συνεπώς, το τεράστιο αυτό κόστος (κατά μέσο όρο στο 4% του ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας) μετακυλίεται στη χώρα μας στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να είναι βιώσιμα μετά την ανάληψη του."
Ας μην αναρωτιόμαστε που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού και της πλημμελούς συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού, παρουσιάστηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων, πολλά από αυτά θανατηφόρα, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων.
Μην θρηνείτε- Οργανωθείτε!
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Ηρακλείου σχεδιάζει να προχωρήσει, για πρώτη φορά, στην συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας ανά Δήμο, στους 7 περιφερειακούς Δήμους του Νομού, σύμφωνα με τα άρθρα 4,5,6,7 του Ν. 3850/2010. Με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής το τέλος του έτους 2017 θα εκλεγούν δυο (2) μέλη σε Δήμους που έχουν 20 - 100 εργαζομένους και τρία (3) μέλη σε Δήμους που έχουν 101 - 300 εργαζομένους.
Η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ), είναι
όργανο συμβουλευτικό, με θητεία δύο χρόνων και έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
 |
Εκπαίδευση στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Μαλεβιζίου |