Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Φύλλα ελέγχουΕπαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά ως κακή πρακτική, το γεγονός ότι αν δεν θρηνήσουμε θύματα και αν δεν παραληφθεί φύλλο ελέγχου, συνεχίζεται η αυθαιρεσία. Όμως η πίεση αποδίδει.

Κλείνει ένας χρόνος που ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, με συνεχείς δράσεις προσπαθεί να αναδείξει το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και να κινήσει εκστρατεία για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ, στηριζόμενη σε τρεις άξονες:

  • εκπαίδευση των εργαζόμενων.  (link στο τέλος)
  • ενημέρωση των δημοτικών Αρχών για το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο (link στο τέλος).
  • πρόκληση ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου πρόσφατα κοινοποίησε την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, όσο αφορά την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στο Σώμα ΕΠιθεώρησης Εργασίας, στο Υπ. Εργασίας, στο Υπ. Εσωτερικών και στους επτά (7) Δήμους του Νομού.  
Στο Έγγραφο  αναφέρεται:

"Παρ΄ όλες τις επανειλημμένες προτροπές του Συλλόγου δεν τηρείται η νομοθεσία στους περιφερειακούς Δήμους του Ν. Ηρακλείου και των ΝΠΔΔ αυτών, όσο αφορά στα εξής:
1. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας.
2. Στην σύναψη σύμβασης και παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας.
3. Στην παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας και την καθημερινή χρήση τους από τους εργαζόμενους.
4. Στον προβλεπόμενο εμβολιασμό του προσωπικού, όπου απαιτείται.
5. Στην εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας στα απορριμματοφόρα.
6. Στην έκδοση οδηγιών ασφαλούς διεκπεραίωσης εργασίας και ενημέρωση των εργαζόμενων γι' αυτές και τέλος στην τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους των υπηρεσιών καθαριότητας."

Το Σ.ΕΠ.Ε Τοπική Υπηρεσία Ηρακλείου διεξήγαγε ελέγχους στους χώρους εργασίας, παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου.Παράλληλα και η γνωστοποίηση στους αρμόδιους φορείς: 
Έγγραφο ΥΠ.ΕΣ. προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
συνέβαλε στο αποτέλεσμα:

Ο Δήμος Βιάννου, τηρεί πιστά την νομοθεσία, σύμφωνα με τον πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ.
Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας υπέγραψε  Σύμβαση  στην οποία αναφέρονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τον τεχνικό ασφαλείας και τον γιατρό εργασίας.
Ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων προκειμένου να συμπεριλάβει το εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΟΑΕΔ, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, αύξησε τις πιστώσεις με τροποποποίηση του προϋπολογισμού του και αναμένεται να προχωρήσει σε ανανέωση σύμβασης.


Είναι ζήτημα ενημέρωσης των εργαζόμενων. Ο Τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας υποχρεούνται από τη σύμβαση να διαθέσουν κάποιες ώρες ανά εργαζόμενο. Είναι ζήτημα συλλογικής, συστηματικής διεκδίκησης και ανυποχώρητης πίεσης για εφαρμογή νομοθεσίας. Και τέλος, είναι ζήτημα πόσο θα αξιοποιηθούν  οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους εργαζόμενους. 

Είναι στο χέρι των εργαζόμενων οι συμβάσεις να μην μείνουν "κενό γράμμα".


Προηγούμενη ανάρτηση: Ένα μήνα τώρα το Σ.ΕΠ.Ε.
Εκπαιδευτικές συναντήσεις εργαζομένων Δήμων Ν. Ηρακλείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.