Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας - Εμβολιασμός.


Το θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια, κάτω από την πίεση της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ. Το ΔΣ του Σ.Ε.Ο.Τ.Α.Ν.Ηρακλείου παράλληλα με την εκπαίδευση και την ενημέρωση των εργαζόμενων, με έγγραφό του προς ΣΕΠΕ, Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Εργασίας ζήτησε εφαρμογή της νομοθεσίας, όσο αφορά σε έξι (6) ζητήματα. Δεν παραγνωρίζεται ότι οι κύριες αιτίες του προβλήματος είναι η πλημμελής συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η απασχόληση στις υπηρεσίες καθαριότητας, σε μεγάλο ποσοστό, "ανακυκλούμενων" εργαζόμενων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία σε επικίνδυνες εργασίες. Όμως τα έξι  (6) αυτά βήματα είναι προϋπόθεση για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας:





Στους Δήμους του Ν. Ηρακλείου πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα, που αφορούσε την παροχή υπηρεσιών γιατρού εργασίας . Υπεγράφη Σύμβαση και στο Δήμο Χερσονήσου

Δείτε εδώ: Ποιες Υπηρεσίες παρέχει ο γιατρός εργασίας

Ήδη στις συναντήσεις των γιατρών εργασίας με το προσωπικό των Δήμων, δίνεται έμφαση  στον 
εμβολιασμό του προσωπικού (όπου απαιτείται).

Ενδεικτικά για εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων συνιστάται:
Εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Β
Πρέπει να υποβάλλονται όλοι όσοι εργάζονται στην καθαριότητα μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που καθορίζεται από τον Ι Ε. 
Εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Α
Αν και η ηπατίτιδα Α δεν έχει την βαρύτητα της ηπατίτιδας Β ο εμβολιασμός γι αυτή θεωρείται φρόνιμο να γίνεται.
Εμβολιασμός για τον τέτανο. 
Είναι απόλυτα απαραίτητος. Οι τρεις δόσεις του εμβολίου καθιστούν ισχυρή ανοσία και έτσι ο εργαζόμενος αποφεύγει την αμφίβολης φερεγγυότητας χρήση του αντιτετανικού ορού. 
Εμβολιασμός για τυφοειδή πυρετό
Το εμβόλιο παρέχει περίπου 60% προστασία και είναι φρόνιμο να γίνεται. 

Οι δύο ειδικότητες του γιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφαλείας συνεργάζονται:
  1. Ο τεχνικός ασφάλειας και ο ιατρός εργασίας υποχρεούνται κατά την εκτέλεση του έργου τους να συνεργάζονται, πραγματοποιώντας κοινούς ελέγχους των χώρων εργασίας.
  2. Ο τεχνικός ασφάλειας και ο ιατρός εργασίας οφείλουν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να συνεργάζονται με την Ε.Υ.Α.Ε. (Βλέπε Συγκρότηση Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στους 7 περιφερειακούς Δήμους του Ν.Ηρακλείου ) ή τον αντιπρόσωπο των εργαζομένων.
  3. Ο τεχνικός ασφάλειας και ο ιατρός εργασίας οφείλουν να παρέχουν συμβουλές σε θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στα μέλη της Ε.Υ.Α.Ε. ή τον εκπρόσωπο των εργαζομένων και να τους ενημερώνουν για κάθε σημαντικό σχετικό ζήτημα.
  4. Αν ο εργοδότης διαφωνεί με τις γραπτές υποδείξεις και συμβουλές του τεχνικού ασφάλειας ή του ιατρού εργασίας, οφείλει να αιτιολογεί τις απόψεις του και να τις κοινοποιεί και στην Ε.Υ.Α.Ε. ή στον εκπρόσωπο. Σε περίπτωση διαφωνίας η διαφορά επιλύεται από τον επιθεωρητή εργασίας και μόνο.
 Δείτε εδώ: Υπηρεσίες τεχνικού Ασφαλείας

Για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού ασφαλείας, οι Δήμοι Μαλεβιζίου, Βιάννου, Μινώα Πεδιάδας και Γόρτυνας έχουν συνάψει σύμβαση. Αναμένεται η υπογραφή σύμβασης στο Δήμο Χερσονήσου με την έγκριση της απόφασης κατακύρωσης του αποτελέσματος διαγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.