Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Απολογισμός και προτάσεις της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Απολογισμός και προτάσεις (video)


Ο seotanherakliou@gmail.com έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα να δημοσιεύσει τoν απολογισμό και τις προτάσεις στην ιστοσελίδα του https://seotanherakliou.blogspot.gr/


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


  1. Δόθηκε βάρος στην επιτόπια επεξεργασία θεμάτων με συχνές επισκέψεις σε δήμους και αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών του ΔΣ στους χώρους δουλειάς.
  2. Δόθηκε βάρος στη συνεχή ανοιχτή ενημέρωση των συναδέλφων, με μεγάλη διεύρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), δημιουργία βάσης δεδομένων κινητών τηλεφώνων για αποστολή SMS, δημιουργία ομάδας του Συλλόγου στα social media, δημιουργία ιστοσελίδας (blog), διανομή ανακοινώσεων Τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν για όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ και για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά και ο οικονομικός απολογισμός.
  3. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων. Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου αποσκοπούσαν στην ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (έγιναν 5 εκπαιδευτικές συναντήσεις για εργασίες σε ύψος και εργασίες καθαριότητας), στη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και στην ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σχεδόν όλοι οι δήμοι του νομού διαθέτουν σήμερα τεχνικό ασφαλείας και ιατρό εργασίας κι αυτό είναι μια καλή αρχή. 
  4. Τροποποιήθηκε το παλιό Καταστατικό του Συλλόγου. Ήταν μια «πάνδημη» επιθυμία των μελών του Συλλόγου, όπως είχε φανεί και στη Συνέλευση των εκλογών του 2015 και αποτελούσε δέσμευση της παράταξής μας. Άρθηκαν οι περιορισμοί της εκλογικής διαδικασίας, ενισχύθηκε ο ρόλος της εφορευτικής επιτροπής, διαχωρίστηκαν οι ψηφοφορίες για ΠΟΕ ΟΤΑ και ΔΣ/Εξελεγκτική, άνοιξε για πρώτη φορά ισότιμα η πόρτα του Συλλόγου στους συμβασιούχους συναδέλφους των δήμων. 
  5. Έγινε κινητοποίηση εναντίον της ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο Χερσονήσου, με συνέντευξη τύπου και στάση εργασίας την ημέρα διενέργειας της δημοπρασίας, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνων αναθέσεις σε ιδιώτη εργολάβο. Στον ίδιο δήμο έγινε παρέμβαση του ΔΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθώντας (ανεπιτυχώς) να πειστεί ο Δήμος να συμμετέχει στις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2017, για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες. 
  6. Συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια του καλοκαιριού του 2017 στην Αθήνα, για τη υπεράσπιση της μόνιμης σχέσης εργασίας - μονιμοποίηση των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Συμμετείχαμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους απεργιακούς αγώνες που έγιναν την τελευταία τριετία.
  7. Έγιναν παρεμβάσεις προς τις δημοτικές αρχές, Ομοσπονδία και Υπουργεία για τρέχοντα θέματα, → καταβολή αξίας ΜΑΠ παρελθόντων ετών 2012-2016, → χορήγηση ΜΑΠ- Γάλακτος τρέχοντος έτους, → εφαρμογή Ε.Σ.Σ.Ε 2017 για μειωμένο ωράριο, → επέκταση ΕΣΣΕ σε ΦΟΔΣΑ, → εφαρμογή άρθρου 24 Ν. 4479 για νέες θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών στους ΟΕΥ, → επικαιροποιήσεις ΟΕΥ για τήρηση της διαδικασίας κρίσεων σε θέσεις ευθύνης. Όπου κλήθηκε το ΔΣ από συναδέλφους που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα στους εργασιακούς τους χώρους, π.χ. αυθαιρεσίες Δημοτικών Αρχών, υπήρξε άμεση ανταπόκριση. 
  8. Οργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση για το νέο ασφαλιστικό σύστημα (Νοέμβριος 2016) και απαντήθηκαν από εργατολόγο συνεργάτη του Συλλόγου πάνω από 80 συνταξιοδοτικά ερωτήματα συναδέλφων τα έτη 2016-2017 και 30 ερωτήματα το 2017-2018. Ενημερώθηκαν έγκαιρα οι συνάδελφοι για την αλλαγή του καθεστώτος εξαγοράς πλασματικών χρόνων συνταξιοδότησης.
  9. Οργανώθηκαν δυο εκπαιδεύσεις δημοτικών υπαλλήλων, για εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήση απινιδωτή. 
  10. Προβλήθηκε στον κινηματογράφο «Τεχνόπολις», με μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη του Συλλόγου, η ταινία «Καζαντζάκης» και διοργανώθηκε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κέντρο «Έπαυλη» 
  11. Στηρίχθηκαν οικονομικά συνάδελφοι (σε δικαστικά έξοδα για υπηρεσιακούς λόγους που άπτονται των καθηκόντων τους, σε ιατρικά έξοδα σε περιπτώσεις εισαγωγής σε νοσοκομεία)
  12. Δόθηκε η μάχη για «αξιολόγηση», με όρους τους επικαιροποιημένους ΟΕΥ, την σύνταξη καθηκοντολόγιου, τη διενέργεια αξιολόγησης από εκπαιδευμένους αξιολογητές - προϊσταμένους που έχουν προκύψει από κρίσεις και όχι διορισμένους, με εξάλειψη του φαινομένου των παράλληλων καθηκόντων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η μάχη αυτή αρχικά ήταν πλήρως επιτυχημένη, ενώ στη συνέχεια είχε απώλειες, μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με καταστρατήγηση του δικαιώματος στην απεργία και τιμωρητική απαγόρευση συμμετοχής των απεργούντων σε κρίσεις.
  13. Δε μείναμε αμέτοχοι σε θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία (μεταναστευτικό).
  14. Τέλος, μετά την απόφαση της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης ενοικιάστηκαν νέα γραφεία του Συλλόγου στο Ηράκλειο, ενώ διατηρείται από το Σύλλογο ο χώρος που  του παραχωρήθηκε στις Αρχάνες από το Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.  

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


  1. Διεκδίκηση αύξησης του κατώτατου κλιμακίου μισθού και κατά συνέπεια των αποδοχών για όλες τις σχέσεις εργασίας, αορίστου και μόνιμου δικαίου, για όλες τις ειδικότητες και όλους τους κλάδους εργαζομένων ΟΤΑ.
  2. Διεκδίκηση επαναφοράς της εβδομαδιαίας εργασίας στις 37,5 ώρες (για όσους δεν καλύπτονται από τη ΕΣΣΕ για 32 ώρες τη βδομάδα).
  3. Συμπαράσταση στους συμβασιούχους εργαζόμενους που απολύονται στις 31/3.
  4. Διεκδίκηση συνθηκών Yγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία: → Ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης εργασιών σε τεχνικούς ασφαλείας και ιατρούς εργασίας και στην ουσιαστική παρουσία τους στους δήμους. → Ενημέρωση των εργαζόμενων για το φαινόμενο του εργασιακού άγχους. → Παροχή των προβλεπόμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας και την καθημερινή χρήση τους από τους εργαζόμενους. → Εκτέλεση των προβλεπόμενων εμβολιασμών του προσωπικού, όπου απαιτείται. → Εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας στα απορριμματοφόρα. → Έκδοση οδηγιών ασφαλούς διεκπεραίωσης εργασίας, ενημέρωσης των εργαζόμενων γι΄ αυτές. → Εκλογή των προβλεπόμενων από την νομοθεσία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας (ΕΥΑΕ) σε κάθε δήμο.
  5. Διεκδίκηση επικαιροποίησης ΟΕΥ, με διαβούλευση, χωρίς αποκλεισμούς και εν συνεχεία προκήρυξης θέσεων ευθύνης
  6. Διοργάνωση συνάντησης Συλλόγων Εργαζομένων Δήμων που αντιμετωπίζουν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, για την από κοινού, αντιμετώπιση του φαινομένου της απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών.
  7. Επέκταση εφαρμογής ΕΣΣΕ και ΣΣΕ σε εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας σε ΦοΔΣΑ, ΚΔΑΥ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Κοινότητας.
  8. Διεκδίκηση οργάνωσης Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, με σύγχρονους κανονισμούς αδειοδότησης και λειτουργίας, καταλληλότητα κτιριακών υποδομών, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, για ισότιμη καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και φροντίδας.
  9. Θεματικές συναντήσεις ΔΣ και μελών για καλύτερη επεξεργασία προτάσεων.
  10. Σ.Ε.Ο.Τ.Α.Ν.Η-net: Δημιουργία Ομάδων Εργασίας – ανταλλαγής εμπειριών, με συντονιστή το Σύλλογο, για περιγράμματα θέσεων εργασίας, ΟΕΥ, αντιμετώπιση εντατικοποίησης εργασίας, αλληλοϋποστήριξη για τεχνογνωσία.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.